La Palma-Vakantietips voor een avontuurlijk pracht-eiland

Share

De leukste tips voor een avontuurlijke vakantie voor weinig geld!

Op het eiland La Palma is veel te beleven, zeker voor wie houdt van wandelen en veelzijdige natuur. In dit artikel vindt u tips voor leuke uitstapjes en eerst wat belangrijke, algemene informatie.

HET EILAND LA PALMA

 

La Palma-Reliëf KaartLa Palma is het groenste eiland van de Canarische Eilanden (na het kleine eco-toerisme eiland La Gomera). La Palma bestaat voornamelijk uit één grote noord-zuid bergkam, waar het zuiden en westen in het algemeen wat droger is en het noorden en oosten wat vochtiger. Daarnaast heeft de (overal zeer variabele) hoogte ook een grote invloed op het lokale klimaat. Dat geeft La Palma zeer gevarieerde mini-ecosystemen en maakt het qua klimaat een soort mini continent, net als bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat je bijvoorbeeld ’s morgen lekker op het strand kunt liggen, daarna hogerop kunt rijden naar wat koelere bossen met korstmossen en dan later soms zelfs nog ijspegels kunt zien hangen als je de hoogste berg oprijdt. De natuur ziet er vaak na elke bocht weer anders uit ! Het mooiste voorbeeld blijft echter de ‘weertunnel’, die je van oost naar west onder de hoge bergkam doorvoert en waarbij je binnen enkele minuten van regen naar zonneschijn of omgekeerd terecht kunt komen.

BELANGRIJKE ALGEMENE TIPS VOOR LA PALMA

 

VAKANTIEHUISJES EN VLUCHT

Vliegen naar La Palma is niet al te duur. Op La Palma kun je ook goedkoop erg leuke vakantiehuisjes huren, vaak zelfs met eigen fruitbomen en een privé zwembad erbij. Om de verschillende landschappen van het eiland goed te verkennen, is het handig om tijdens je vakantie op verschillende plaatsen op het eiland te verblijven. Bijvoorbeeld zowel aan de zonnige westkust als aan de groene noordzijde van het eiland. (Met de auto duurt het anders 3-4 uur om het eiland van noord naar zuid te doorkruisen) Het kan voordelig zijn om voor de gehele reisduur via een pakketreis een vlucht en onderkomen in een appartement te regelen. En om daarnaast zelf voor een paar dagen een extra onderkomen te regelen.Dat kan bijvoorbeeld bij www.oceaanzicht.nl. Omdat er relatief veel Duitsers op La Palma wonen, zijn er ook veel leuke onderkomens te vinden via de volgende Duitse vakantiehuizensites: www.casamundo.de, www.atraveo.de en www.bestfewo.de.

HANDIGE INFORMATIEBOEKJES
Reisgids La Palma van Oceaanzicht
Een topgids met veel “inside” informatie van Hollandse eilandbewoners, bijvoorbeeld over goede restaurantjes en speciale wandelroutes. Deze gids krijg je gratis als je je reis of huurauto bij hen regelt, anders is deze voor € 20,- te bestellen. (De gids bevat veel tekst, maar geen foto’s of wandelkaarten e.d.!)

La Palma – ANWB Extra
Goede algemene informatie over La Palma van de ANWB.

La Palma – ANWB Wandelgids
Mooie wandelroutes met handige kaartjes.

WANDELEN
Door de grote diversiteit van de natuur, de vulkanen en de mooie bossen is La Palma een paradijs voor wandelaars. Zorg voor goede wandelschoenen en neem altijd telefoon en voldoende water mee.

Onderweg kom je soms langs huizen met blaffende honden die midden op straat al van veraf naar je beginnen te blaffen. Wij zijn daardoor zelf wel eens omgedraaid halverwege een wandeling. Ga eventueel met een wat grotere groep, neem wat hondenbrokken mee of zorg dat je van tevoren aan Martin Gaus vraagt wat je hier het beste mee kunt doen 😛 (Vooral bij Las Tricias en wat meer naar het Noorden, bij `Prois de Lomado Grande`). Of geef uw beste tip hieronder in een reactie !

HUURAUTO
La Palma is geen groot eiland, maar om het eiland goed te verkennen, is een huurauto echt aan te raden. Deze zijn niet duur en de benzine is ook goedkoop ! Huur er één met voldoende vermogen, vanwege de af en toe steile weggetjes. En verwacht niet dat je vaak sneller dan 50 km/uur kunt rijden.
(Er rijden hier en daar wel bussen en taxi’s, maar als je het eiland zelfstandig goed wilt verkennen, heb je er echt één nodig – anders moet je ter plaatse prijzige wandelexcursies boeken).
(LET OP: Ten noorden van Tazacorte moet je langs de kust zigzaggend redelijk eng en steil omhoog met de auto, dus vergis je niet in de extra tijd die je daar telkens kwijt bent als je van plan bent om uitstapjes naar het noorden te maken).

TOM TOM / NAVIGATIESYSTEEM + EIGEN MUZIEK
Huur je een auto, dan is het echt handig om een navigatiesysteem mee te nemen, aangezien er veel kleine slingerweggetjes zijn en niet alles even goed is aangegeven. Wil je ergens naar het strand rijden, dan is niet altijd erg duidelijk welk weggetje je daar voor moet nemen. TIP: Neem ook wat eigen cd’s mee, want onderweg zijn de radiozenders vaak slecht te ontvangen.

ZONNEKRACHT
La Palma ligt op dezelfde hoogte als de Sahara. Gelukkig is het er door de zeebries wel een stuk koeler, maar zeker in de zomer kan de zon ’s middags erg fel zijn. Het is dan aan te raden om voor voldoende zonnebrand en een pet (en zelfs sjaal) te zorgen !

WATERSCHOENEN / SLIPPERS
De stranden bestaan op La Palma uit zwart, grof vulkanisch zand, dat ook erg heet kan worden. Daarom zijn slippers eigenlijk onmisbaar. De kust is vaak ook erg rotsig, dus bij zwemmen en snorkelen is het slim om de voeten te beschermen met waterschoenen.

SPAANS
Buiten de toeristische plaatsen, waar hier en daar Duits en Engels wordt gesproken, wordt er voornamelijk slechts Spaans gesproken, zeker in de kleinere dorpjes. Dus wat (basis)Spaans-kennis en/of een woordenboek is zeker handig !

BESTE REISTIJD ?

Las Tricias Amandelbloesem (februari)

Las Tricias Amandelbloesem (februari)

In het voorjaar kun je genieten van prachtige bloemen en van roze amandelbloesembomen (vooral in het noorden, in de buurt van Las Tricias). Je kunt dan ook tijdens je wandelingen af en toe snoepen van de uit het vorige seizoen nog overgebleven amandelen aan de bomen of op de grond. In het najaar kun je je wandelrantsoen onderweg ook aanvullen met bijvoorbeeld het plukken van wilde vijgen. In de zomer kan de zon ’s middags wel erg fel worden ! In het voor- en najaar regent het af en toe, maar zijn er daardoor onderweg ook meer mooie watervalletjes te zien en kun je bovenop de hoogste berg ook nog ijspegels tegenkomen ! Daarnaast zijn de wat langere wandeltochten dan misschien door de regen wel wat gladder, maar ook wat koeler en dus ook beter vol te houden.

DE LEUKSTE VAKANTIETIPS VOOR LA PALMA

CUBO DE LA GALGA – HET SPROOKJESBOS:
WANDEL LANGS KLOVEN, WATERVALLEN, METERSHOGE VARENS EN WAAN JE HAAST IN EEN TROPISCH REGENWOUD !
Bij het bezoekerscentrum tussen twee tunnels kun je de auto neerzetten, waarna je via een kloof een mooie route kunt lopen die je uiteindelijk via een dicht bos naar een mooi uitzichtpunt bovenop de berg voert (met veel hagedissen!). Daarna kom je via een steil paadje via het dorp weer terug naar het bezoekerscentrum.
TIP: De route is redelijk lang en steil – veel locals rijden het eerste wandelstukje door de kloof eerst nog een stuk met de auto. De auto moet je dan wel ergens onbewaakt in het bos achterlaten.
TIP: Bij het wandelen, als je net het echte bos in loopt, kun je een doodlopend paadje naar rechts nemen, naar een grote boom op een open plek in het bos (dalketel). Als je daar door het paadje in de bosjes wat verder loopt, kom je in het juiste seizoen een leuk watervalletje tegen. Bij de open plek is ook nog een kleiner watervalletje, net langs het pad.
EXTRA TIP: Vanaf La Galga kun je ook verder noordwaarts rijden naar het bezoekerscentrum van Los Tilos waar je na een korte wandeling bij een mooie, grote waterval kunt gaan kijken.

La Palma - Restaurant Azul

La Palma – Restaurant Azul

EL CASTILLO – RESTAURANTE AZUL

Een top restaurantje met creatieve gerechten tegen redelijke prijzen. Het ligt bovenop de berg van El Castillo en je hebt er een mooi uitzicht over de bergen en zelfs tot aan zee. Geopend op zaterdag en zondag. Het is erg populair, dus reserveren is aan te raden (Duitse eigenaren). (TIP: Er zijn verschillende manieren omhoog naar de berg. Er is één weg van onderaf die meteen nogal smal en erg bochtig omhoog gaat, maar ook een andere, meer comfortabele weg ‘bovenlangs’ over normaal asfalt, waarbij je van de normale autoweg al meer op de juiste hoogte aan komt rijden).

EL PASO
Centraal gelegen plaatsje. Vooral interessant door de grote supermarkt, de `Hyper Centro` (open van maandag t/m zaterdag van 09:00-21:00). Verder is er een wel aardig pleintje. Ook zijn er mogelijkheden tot paardrijden en is er een zijdemuseum.

EL PILLAR

La Palma-El Pillar-Vulkanische vlakten onderweg omhoog

La Palma-El Pillar-Vulkanische vlakten onderweg omhoog

Als je van oost naar west wilt, en niet door de weertunnel rijdt, maar over de rug van de vulkaan, dan kom je langs allerlei mooie vergezichten en vulkanische landschappen. Je waant je af en toe echt op de maan !

Onderweg kom je langs pijnboombossen en bomen waar interessante mossen aan hangen. Bij El Pillar is een camping en een grill-parkje met speeltuin, waar je zelfs kunt barbequen. Bovenaan het parkje start een leuke, gemiddeld zware wandeling langs pijnbomen, enkele erg mooie vulkaantoppen en een uitgestorven vlakte. Of je nu gaat wandelen of niet – aan te raden is om deze route van oost naar west sowieso eens te maken met de auto ! Onderweg kom je ook met de auto enkele mooie uitzichtpunten tegen.

EL REMO
Een afgelegen kustplaatsje voorbij Puerto Naos. Het doet wat sloppenwijk-achtig aan, maar het heeft een leuk strandje en je kunt er lekker eten, o.a. bij de iets luxere kiosko `7 Islas` of bij een eenvoudiger, lekker eettentje direct aan het strand.

La Palma-El Tablado-Zee

La Palma-El Tablado-Zee

La Palma-El Tablado-Aan het einde van de wereld

La Palma-El Tablado-Aan het einde van de wereld

EL TABLADO
Een verlaten dorpje aan de noordkust. Erg mooi gelegen met uitzicht over de rotskust. Bovenaan bij het eettentje (Mirador El Moral)(beperkt open!) kun je de auto parkeren. Vervolgens kun je vanaf het uitzichtpunt naast de eettent naar beneden lopen, door het dorpje en dan naar een mooi uitzichtpunt over de rotskust (deels nogal glad als het heeft geregend!). Vanaf daar kun je naar rechts afslaan en dan via de andere kant van het dorp weer omhoog.

TIP: Voor de avonturiers is er echter ook een mooie extra route van een uur of 5-6(!), waarbij je met uitzicht op de kust langs allerlei kleine holen loopt, door een rivierbedding en je dan uiteindelijk via een touwladder naar een verlaten strandje kunt afdalen – als je durft ! Vergeet dan niet om op de heenweg goed in de gaten te houden (of met wat steenmannetjes te markeren) waar het pad in de rivierbedding om weer naar boven te kunnen lopen precies ligt !

 

 

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Holen

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Holen

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Rivierbedding

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Rivierbedding

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Eng trappetje

La Palma-El Tablado-Lange Wandeling naar strand-Eng trappetje

 

La Palma - La Cumbrecita

La Palma – La Cumbrecita

LA CUMBRECITA
Hier kun je mooi wandelen op de rand van de Caldera berg. Je komt door pijnboombossen en hebt vele mooie uitzichten op de bergen en de Caldera kloof. In het juiste seizoen zie je ook van veraf ontelbare watervalletjes van de tegenoverliggende bergen lopen (en je komt onderweg ook wat kleine riviertjes tegen). Je kunt eventueel ook helemaal doorlopen naar de camping in de kloof zelf, maar dat is echt voor bikkels.
Net na El Paso, richting de weertunnel en Santa Cruz, ligt het bezoekerscentrum langs de weg (vlakbij één van de weinige flitsers van het eiland). Er is een slagboom, omdat er bovenop de berg zelf weinig parkeerruimte is.
LET OP: je moet je tegenwoordig online aanmelden voor het bezoeken van de Cumbrecita. Of je kunt wachten tot na 16:00, dan gaat de slagboom open. Het kan dan soms al wel wat bewolkt worden. Een andere optie is, om voor 7,- een taxi te nemen, of lopend of liftend omhoog te lopen langs de slagboom. Het eerste stuk gaat wel redelijk steil omhoog door het pijnbomenbos. Daarna kom je bovenaan bij de parkeerplaatsen voor de auto’s. Hiervandaan vertrekken verschillende routes. De redelijk vlakke rondwandeling van 2-3 uur, links van de parkeerplaatsen, langs verschillende mooie uitzichtpunten, is erg leuk (het laatste stukje is even wat steil, als je via het lager gelegen paadje terugloopt). Als je zelf met de auto gaat, is het trouwens wel aardig om andere wandelaars een lift aan te bieden en onderweg leuke toeristische tips met elkaar uit te wisselen 🙂
TIP: ’s ochtends vroeg kruipen de wolken vaak bijzonder mooi over de bergtoppen, dus het is sowieso aan te raden om echt eens vroeg op te staan en met de auto een ritje te maken in de buurt van de La Cumbrecita, of in ieder geval langs de weertunnel.

LAS TRICIAS
Een charmant boerendorpje met mooie uitzichten over rotskloven en de zee. Een must-do is de mooie wandelroute langs kloven, amandelbomen en cactussen, naar de oude grotwoningen, de ‘buracas’. Onderweg kom je eerst nog langs een interessante ‘Hobbitshoeve’ van andere grotwoningen die nu door wat hippies worden bewoond. Je passeert op het laatst ook wat mooie drakenbloedbomen, maar komt eerst langs een biologisch cafeetje ‘Finca Aloe’ met een mooi uitzicht.
TIP: Onderweg kom je (als je na de ‘buracas’ omhoog klimt en dan linksaf slaat) ook een splitsing tegen waarbij je langs de kust naar het noorden naar ‘Prois de Lomado Grande’ kunt wandelen, een mooie rotspunt ‘in the middle of nowhere’, waar je beneden in de verrast wordt door enkele oude vissershuisjes in de rotsen en een soort zwembassin. (Deze wandeling langs stenenmannetjes wordt beschreven in het boekje van Oceaanzicht).

LA ZARZA – LAURIERBOS, GROTWONINGEN EN OERSCHILDERINGEN
Bij het bezoekerscentrum kun je grotwoningen en oerschilderingen bekijken. Erg aan te raden is de rondwandeling richting Don Pedro, door de dichte laurierbossen en langs een rivierbedding. Het lijkt wel een soort “griezelbos”. Onderweg kom je ook veel lianen tegen en valleitjes met hoge rotswanden.

LOS LLANOS
Een erg leuk plaatsje (levendiger dan de hoofdstad) met veel leuke winkeltjes en o.a. het leuke restaurant La Luna. Er is ook een leuk koloniaal kerkpleintje met mooie bomen en een andere koloniale gebouwen. Er is ook een markthal in de buurt van het busstation (open: maandag t/m zaterdag van 06.00-14.00).

La Palma - Los Llanos

La Palma – Los Llanos

La Palma-Los Llanos-Tasca La Luna Restaurant-Binnenplaats

La Palma-Los Llanos-Tasca La Luna Restaurant-Binnenplaats

 

 

LOS TILOS – MOOIE WATERVALLEN TUSSEN DE LAURIERBOSSEN
Hier kun je vanaf het bezoekerscentrum ’s ochtends tussen 09.00 en 09.30 een klaarstaande Jeeptaxi nemen omhoog de berg op – om de 5 uur lange, erg mooie route van de zeven watervallen weer naar beneden te gaan lopen (de weg omhoog red je zonder Jeep echt niet). (Later op de dag kun je anders bij het bezoekerscentrum ook nog een taxi bestellen). Een (waterval-vrij) alternatief is echter om bij het bezoekerscentrum een andere, kortere route te kiezen, omhoog door het lauriersbos naar één van de mooie uitzichtpunten.

La Palma-Los Tilos-waterval vlakbij bezoekerscentrum

La Palma-Los Tilos-waterval vlakbij bezoekerscentrum

WATERVAL-SUPERTIP: In de bocht omhoog, net voor het bezoekerscentrum, kun je te voet links omlaag wandelen (staat verder niet duidelijk aangegeven!), waarna je door een klein grotje wandelt (een zaklamp is handig, maar niet noodzakelijk) en daarna al snel bij een mooie, grote waterval belandt. Je kunt dan eventueel nog langs het beekje een stukje verder omhoog wandelen, dat is erg mooi. Uiteindelijk kom je zonder laarzen en zwemkleding echter niet meer verder.

La Palma - Playas La Zamora

La Palma – Playas La Zamora

PLAYA DE LA ZAMORA – SNORKEL- EN ZWEMPRET
Een erg mooi gelegen strandje in een marinereservaat. Ook onder water is veel te zien, dus snorkelen is hier aanbevolen. Op een deel van het strand zijn vaak hoge golven, waar dan veel mensen in zwemmen voor wat waterpret. Met een leuk eetkioskje in de buurt, waar je ook kunt parkeren. (Meer info over snorkelen en duiken op La Palma)

La Palma-Boerenmarkt Puntagorda(rietsuiker)-Mercadillo-El Fayal

La Palma-Boerenmarkt Puntagorda(rietsuiker)-Mercadillo-El Fayal

PUNTAGORDA
Heeft een erg leuke boerenmarkt in El Fayal op zaterdag (15:00-19:00) en op zondag (11:00-15:00). Probeer daar bijvoorbeeld eens het versgeperste sap van suikerriet of één van de lekkere koekjes of taartjes. Er tegenover is het parkje El Fayal, waar verschillende barbeque-huisjes vrij zijn te gebruiken.

ROQUE DE LOS MUCHACHOS
Maak een mooie autorit omhoog naar de hoogste bergtop. Onderweg zie je de vegetatie veranderen, tot er bij de sterrenwacht alleen nog maar lage struikjes zijn. ’s Nachts kan het hier erg koud worden, waardoor je overdag ineens nog ergens ijspegels kunt zien hangen. Je komt onderweg ook erg mooie rotsformaties tegen. Op de weg omhoog zie je op een gegeven moment rechts een houten balkje langs een kloof staan, waar een mooi wandelpad begint (je moet alleen geen hoogtevrees hebben, verder is het wel redelijk veilig). Wandel dan richting de sterrenwacht over de heuvelrug. Het is al met al een redelijk lange wandeling, dus net voor de sterrenwacht zou je rechts kunnen afsteken met een steil paadje weer terug via de autoweg. Rij daarna nog even met de auto het terrein van de sterrenwacht zelf op om naar de parkeerplaats voor de laatste steile wandeling naar de echte hoogste top. Op de parkeerplaats zagen wij een leuke, grote tamme kraai. (De sterrenwacht van Roque de los Muchachos zelf kun je ook beperkt bezoeken).

La Palma-Santa Cruz-Hoofdplein

La Palma-Santa Cruz-Hoofdplein

SANTA CRUZ – DE HOOFDSTAD
Dit plaatsje is wat minder levendig dan Los Llanos, maar heeft zeker ook wat leuke winkeltjes. Aan te bevelen is ook een wandeling door het stadje en omhoog de berg op, langs oude pleintjes, mooie koloniale gebouwen en oude kerkjes. Ook leuk is de (kleine) markthal (open: maandag t/m vrijdag van 7:00-14:00 en zaterdag van 7:00-15.00).

TAZACORTE – DOLFIJNENBOOT NAAR GROT EN PIRATENBAAI (PORÍS DE CANDELARIA)
Bij het plaatsje Tazacorte vind je een strandje en wat winkeltjes en restaurantjes. Bij het strandje schijnen ook (geheel ongevaarlijke) kleine hondshaaien te zwemmen! Een stuk verderop, bij de echte zeehaven, vind je verschillende boten waarmee je op zoek kunt naar dolfijnen. Ook kun je onderweg even snorkelen en vaar je langs de piratenbaai en in een oude piratengrot, de Cueva Bonita. De kans om (veel!) dolfijnen te zien, is redelijk hoog. Wij zagen ze uiteindelijk vlak voor de kust bij de vuurtoren van la Bombilla / Puerto Naos.

TIJARAFFE – PIRATENBAAI (PORÍS DE CANDELARIA)
Bij het plaatsje Tijaraffe kun je in de buurt van het centrum nabij het monument met de boot, steil afdalen naar de kust. Let op: deze afdaling is erg steil en is eigenlijk alleen met de auto of scooter aan te raden (aangezien je ook weer terug zult moeten wandelen – of je moet een lift weer omhoog kunnen regelen). Bedenk dat je hier over erg smalle, bochtige weggetjes rijdt (over betonplaten), waar je elkaar lastig kunt passeren als er een tegenliggende auto aankomt (onderweg veel toeteren bij de bochten). Dit moet je daarom wel echt aandurven ! Of probeer te liften met mensen die er wel durven te rijden. Anders zou je evt. een scooter of motor kunnen huren. Al slingerend beland je halverwege omlaag bij een klein parkeerplaatsje. Daar heb je twee opties: je slaat linksaf of je slaat rechtsaf. Rechtsaf kom je bij de piratenbaai, met verschillende rotshuisjes. Linksaf kom je bij een wat rustiger strandje, met één rotshuisje, waar je als je Spaans spreek soms met de eigenaren kunt kletsen die er soms naartoe komen om te vissen. Denk er sowieso aan om voldoende water mee te nemen !

La Palma-San Antonio vulkaan

La Palma-San Antonio vulkaan

SAN ANTONIO VULKAAN – LOS CANARIOS/FUENCALIENTE
Dit is een vulkaan met een grote krater, waar je langs kunt wandelen. (Je kunt er ook wat hagedissen voeren). Er is een bezoekerscentrum waar je wat eten en drinken kunt kopen en een film over de vulkanen kunt bekijken. Je kunt hier tegen een kleine vergoeding parkeren. Vanaf de vulkaan heb je ook een mooi uitzicht over de kust en de lager gelegen vulkaan de Teneguia. Van de San Antonio kun je via een voetpad richting de kust lopen, naar deze andere vulkaan. Het kan echter snel erg warm worden, dus wellicht is het handiger om de auto te pakken en vervolgens naar het noorden met de auto omlaag, over een redelijk hobbelig weggetje al wat meer richting de parkeerplaats bij de Teneguia te rijden.

La Palma - Teneguia vulkaan en zoutmijnen

La Palma – Teneguia vulkaan en zoutmijnen

TENEGUIA VULKAAN – LOS CANARIOS / LOS INDIAS
Bewandel deze spectaculaire vulkaan voor een geweldig uitzicht over de kust en de lager gelegen zoutmijnen. Wandel vanaf de San Antonio vulkaan steil omlaag (en later weer omhoog!), of rijd met de auto vanuit het noorden langs de kust over een smal hobbelweggetje meteen naar de parkeerplaats bij de Teneguia. Er is onderweg geen beschutting, dus zorg voor voldoende water en bescherming tegen de zon. Er loopt bij de vulkaan ook een oud aquaduct, waar je hagedissen kunt spotten (en voeren) en je ook je waterflessen kunt bijvullen. De vulkaan is in 1971 nog uitgebarsten en sommige delen van de vulkaan voelen nog warm aan !

ZOUTMIJNEN – SALINAS DE FUENCALIENTE
Om hier met de auto in de buurt te komen (hobbelige, stenige weggetjes!), helpt het om een navigatie-systeem mee te nemen. Klik dan op de kaart het meest zuidelijke puntje van La Palma aan, rechts van de vuurtoren. Het zout hiervan kun je trouwens ook goedkoper in de meeste supermarkten kopen ! Tegenwoordig is er ook een vis-restaurant in de buurt, wat de sfeer iets meer toeristisch heeft gemaakt. Onderweg ernaartoe kom je waarschijnlijk ook langs een nieuw mega-hotel. De zoutmijnen liggen net ten zuiden van de San Antonio vulkaan en Teneguia vulkaan. (Meer info: klik hier).

Share

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *