Barcelona stedentrip tips, ook over onbekende plekken

Share

Lees deze handige, onmisbare reistips voor een leuke citytrip naar Barcelona over bezienswaardigheden, eten, vervoer en uitstapjes in en rond deze stad !

Twee belangrijke tips vooraf:

Tip voor het handig vinden van de weg in Barcelona

Om snel de weg in Barcelona te kunnen vinden (met haar vele kleine straatjes) is het misschien handig om thuis op je telefoon alvast een navigatie-app te installeren. Een goede gratis navigatie app met (zeer gedetailleerde) offline kaarten is MAPS.ME. (Of gebruik Google Maps en zorg voor een vakantie-data-abonnement of navigeer van wifi-spot naar wifi-spot. Binnenkort kun je trouwens ook met Google Maps thuis alvast stukken kaart downladen).

Entree, wachttijden en tickets voor bezienswaardigheden

Sinds een paar jaar moet je voor steeds meer populaire bezienswaardigheden entree betalen. Zo kost bij Park Güell het bezoeken van het onderste gedeelte met de fontein en de bankjes in 2015 zo’n 7 euro p.p. Tip: eventueel van tevoren reserveren, zodat je niet in de rij hoeft voor de kaartjes en tot er nieuwe mensen naar binnen mogen (dan moet je wel meteen je aankomsttijd aangeven). Of anders vroeg of laat op de dag gaan.
Zonder tickets kun je toch nog best wat van het park zien, dus héél nodig is het niet, maar voor iemand die het nog nooit heeft gezien is het wel leuk. Schrik trouwens niet van de vele straatverkopers die tegenwoordig de mooiste plekjes nèt iets minder fotogeniek maken.
Geheime Gaudí tip: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Barcelona Fort Montjuic (Castell de Montjuïc)Ook ontworpen door de beroemde architect Gaudi. De versieringen en gebouwen van dit ziekenhuis-complex doen wat Efteling/Anton Pieck-achtig aan. (Je komt er door vanaf de Sagrada Família de schuine promenade omhoog de berg op te wandelen). Van de buitenkant al deels te bekijken. Voor de echte liefhebber die het van binnen wil bekijken, wordt er echter entree geheven (ook rond de 7 euro), wat aan de hoge kant is. Maar als je er Spaans uitziet, kun je misschien als “patiënt” langs de bewakers proberen te lopen.
Het fort bovenop de Montjuïc (“Castell de Montjuïc”) Hier is het meestal 5 euro entree. Op zondagmiddag na 15.00 gratis entree. Let op de openingstijden.

Openbaar vervoer tips voor in en rond Barcelona

De kaartjes van TMB zijn geldig in de metro, bus, tram, trein (en zelfs in de funicular/kabelwagen van Parallel naar de Montjuïc). Hier vind je een overzicht van alle lijnen in zone 1, behalve de bus.
Wil je helemaal nergens over nadenken, dan kun je eventueel een TDia (1 zone ticket kopen), waarmee je de hele dag onbeperkt kunt reizen (of eventueel de Hola BCN travel card voor 2 of meer dagen). Verwacht je minder dan 7 ritten per dag te maken, dan is een T10 ticket (1 zone) al snel stukken goedkoper. Je kunt hiermee ook met meerdere personen op één kaart reizen, als je maar meerdere keren afstempelt. (Hier staat wat er precies met één rit wordt bedoeld met zo’n “integrated travel card”.)

Treinreizen binnen en buiten Barcelona plannen kan hier.
En hier kun je eventueel een pdf van de grote treinlijnen in en rond Barcelona vinden.

Reizen van en naar het vliegveld van Barcelona
El Prat airport ligt, net als de meeste interessante plaatsen in Barcelona, in dezelfde zone, zone nummer 1. De goedkoopste manier van reizen van en naar het vliegveld is met buslijn 46 of met trein R2.

Handige openbaar vervoer apps voor je telefoon
TMBAPP (voor bus en metro in Barcelona)
RENFE Cercanias (voor R-treinlijnen rond en buiten Barcelona)

Barcelona Bus Turístic – de touristenbus

Dit is een mooie manier om snel veel van Barcelona te zien vanuit een open dubbeldeksbus. Vergeet bij goed weer niet om een petje mee te nemen en je goed in te smeren! (Eventueel kun je ook je eigen koptelefoon meenemen voor de toeristenuitleg, want de gratis plastic dopjes zijn niet al te best. Geen wachtrijen en 10% korting als je je kaartjes online koopt.
Begin vroeg, want er is onderweg veel te zien. De blauwe route en de rode route zijn elk ongeveer 2 uur. De groene route langs de haven (40 minuten) is trouwens niet zo heel erg interessant, zeker het laatste stuk niet. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de hele rit blijven zitten, genieten van de indrukken en later bijvoorbeeld enkele bezienswaardigheden alsnog met de tram bezoeken.
Doe deze trip aan het begin van je citytrip (in het weekend wel drukker!), zodat je de vele bijbehorende kortingskaartjes evt. ook later kunt gebruiken voor korting op o.a. musea en restaurants !

Font Màgica – Fontein-en lichtshow bij het Palau Nacional

Barcelona Font Magica fontein

Echt een aanrader. Na zonsondergang aan het einde van de week bij het paleis bij Plaça d’Espanya (metro: L1/L3-Espanya). Kijk hier voor de tijden en dagen.

Barcelona - La Boqueria markthalLa Boqueria

Mis deze grote, overdekte markthal aan de Ramblas niet. Je kijkt je ogen uit: o.a. erg veel exotisch fruit, fruitsap, koekjes, noten, tapas en zeevruchten. De notenboer kan wat duur uitvallen, dus probeer daar je enthousiasme een beetje te temperen.

Lekker en goedkoop eten in Barcelona

Een tapasrondje in de wijk El Borne
Bij Sagardi kun je bijvoorbeeld zelf je tapas uitzoeken en betaal je naar gelang het aantal satéprikkers dat je op je bord hebt liggen (adres: Argenteria 62, vanaf metro L4 Jaume oversteken en dan de schuine straat in). Wandel eventueel verder de wijk in voor andere leuke tapasbars.
Rita Lounge
Lekker en niet al te duur à la carte eten. Vlakbij La Boqueria (een straatje erachter: Carrer Carme 33)
Yutake Japanse Wok & Sushi
Hier kun je goedkoop onbeperkt eten. Erg populair. Het adres: carrer Rossellò 307 (Bij de Sagrada Familia één parallelstraat de berg op omhoog, dan linksaf slaan en een stukje de straat aflopen. Of nog sneller vanaf metrohalte Verdaguer (L5) twee parallelstraten de berg op en dan linksaf).
Fresc Co
Hier kun je goedkoop eten aan een lopend buffet. Het vlees is niet zo erg lekker, maar je kunt er ook vis krijgen en de rest van het buffet is wel goed te eten.

Wist je trouwens dat er ook enkele geheime restaurants zijn in Barcelona ?

Sagrada Família – Gaudi’s meesterwerk

Tegenwoordig van binnen bijna af! Prachtige glas-in-lood ramen en organische “Jugendstil” zuilen en versieringen. Aan te raden is ook de lift omhoog voor een mooi uitzicht over Barcelona. (Let dan op: bij regen of gladheid mag je helaas niet omhoog, dus plan dan je bezoek liever op een ander moment). Zeer populair, dus kom liever buiten het weekend en ’s ochtends vroeg of ’s middags wat later. Of bespaar jezelf de rij en koop de tickets van tevoren thuis.

El Grec festival

Een groot festival van juni t/m augustus, met optredens in o.a. het “El Grec” Griekse theater tegen de Montjuïc heuvel.

Bagage opslaan in Barcelona

Als je voor of na je vlucht tussendoor even je bagage (“consignas”) kwijt wilt, dan kan dat o.a. hier:

  • Sants station (bewaakt)
  • Barcelona Nord Bus Station (niet echt bewaakt, alleen met munten betalen – geen € 2,- munten). In de buurt van Metro Arc de Triompf)
  • Locker Barcelona (let op, in de zomer open tot 22.00,  in de winter tot 21:00). Bij Plaça de Catalunya ( Carrer Estruc no. 36)
  • Barcelona International Airport (terminal B). Accepteert alleen briefgeld van €5,-, €10,- en €20,- biljetten.

Uitzichtspunt bij Parc del Guinardó – Bunker del Carmel

Barcelona Uitzichtspunt Parc del Guinardó (Bunker del Carmel)Geniet van een uniek 360 graden uitzicht over Barcelona (en het achterland) vanaf dit uitzichtspunt op een oude bunker. Het ligt bovenop de berg van Parc Guinardó, in de buurt van de wijk El Carmel. Neem een flesje wijn mee en maak hier eens de zonsondergang mee.
Routebeschrijving:
De eerste manier is om door het park de berg te beklimmen vanaf metrohalte Parc del Guinardó (een redelijk steile klim). Een betere manier is om bijvoorbeeld buslijn 24 te nemen. Deze vertrekt onder andere vanaf Plaça de Catalunya (aan de kant van La Rambla). Stap dan uit bij halte 1447 (Carretera del Carmel-Pasteur). Loop de Carretera del Carmel straat 100 meter verder omhoog, om dan rechtsaf te slaan naar de Mühlberg straat. Loop deze straat een stukje af. Op een gegeven moment zie je een klein paadje verder de berg op naar “Gran Vista” of “Buena Vista”. Bovenop de berg ligt bunker del Carmel

Barcelona La Pedrera By Night

La Pedrera / Casa Milà

Een erg mooi gebouw van Gaudi, zowel van binnen, boven als van buiten. Kom vroeg of laat op de dag om lange rijen en drukte binnen te vermijden, of koop de kaartjes online) Het dak is erg de moeite waard om te bezichtigen vanwege het mooie uitzicht en de aparte schoorstenen. Tegen zonsondergang ook erg mooi. 

Barcelona op de fiets verkennen

Barcelona Parc de la CiutadellaLa Barceloneta
Het strand van Barcelona is erg uitgestrekt. Aan het begin vind je verschillende hippe clubs en restaurantjes. Daarna rond de haven nog meer restaurantjes en uiteindelijk een skatepark. Op de fiets (bijvoorbeeld van Green Bikes Barcelona) ook leuk te combineren met het bezoeken van:
Parc de la Cíutadella
Een erg mooi park rondom de dierentuin waar veel mensen heen gaan om te relaxen. Veel aparte, tropische bomen, een erg mooie fontein en in de zomer een vijvertje met roeiboten.

Barcelona Tibidabo pretparkTibidabo heuvel en pretpark

Tibidabo is het pretpark bovenop de berg met een mooie kerk en de grote Collserola toren. (Deze laatste is tegen betaling ook te bezichtigen, met mooi uitzicht over Barcelona en de bossen erachter). Eventueel kun je bovenop ook een stuk door het bos wandelen (als je zin hebt, kun je zelfs naar het Peu del Funicular treinstation lopen). Tibidabo is een pretparkje met bijvoorbeeld een reuzenrad en een rodelbaan. Voor het reuzenrad hoef je geen park-entree-kaartje te kopen en vanaf Tibidabo heb je sowieso een mooi uitzicht over Barcelona. (Let op: het betaalde gedeelte van het pretpark is niet altijd open, check eventueel de openingstijden). De Skywalk is de naam van het niet-betaalde gedeelte van het park, daarvan staan de openingstijden hier.
Hoe kom je er ?
Een leuke route ernaartoe: neem de metro L7 naar Av. Tibidabo. Daarna een leuke rit verder omhoog met de Tramvia Blau tram (of anders met Bus 196). Daarna neem je het funicular kabeltreintje omhoog naar de Tibidabo.

Barcelona Uitzicht over haven vanaf MontjuicMontjuïc heuvel

De heuvel bij de haven, met o.a. tropische tuinen, een fort, musea en gebouwen van de Olympische Spelen. Leuk om bv. tegen de avond een wandeling te maken en via een voetpad aan de havenzijde weer richting het Columbus monument te wandelen. (Langs de tuinen van “Jardins Mossèn Costa i Llobera”, tegenover hotel Miramar en dan door de tuinen Jardins Miramar, iets rechts van het kabelbaanstation “Transbordador Aeri” omlaag naar de haven).
Hoe kom je er ?
Met je ov-kaartje kun je via Parallel gratis met de kabeltrein/funicular omhoog. Daarna kun je eventueel enigszins overpriced met een stoeltjeslift naar de top, bij het fort, of gewoon met de benenwagen. Rond het fort staan ook wat oude kanonnen en je hebt er een mooi uitzicht over de haven.

Aanbevolen uitjes buiten Barcelona (bij een wat langer verblijf)

Montserrat klooster en bergen

Dit prachtig gelegen klooster ligt ongeveer een uur van Barcelona af. Het ligt hoog tussen prachtige rotsformaties. Je hebt er mooie uitzichten op de bergen en kunt er een aantal mooie wandelingen maken.
Hoe kom je er ?
Neem vanaf Plaça d’Espanya de R5 trein. Bij de ticket-automaten kun je daar eerst een speciale ticket kopen naar Montserrat. Meer informatie over de verschillende tickets vind je hier. Bij het kopen van de kaartjes moet je kiezen of je het laatste stuk naar het klooster met de aan een kabel hangende cabine wilt maken (de Aeri) of met een kabeltreintje (Cremallera funicular). De eerste is het meest spectaculair (staanplaatsen!), maar neem de tweede als je ook maar een beetje last hebt van hoogtevrees.

Barcelona Montserrat RotsenVanaf het klooster is het ook erg mooi om nog hoger op de berg te gaan kijken naar de verschillende rotsformaties, of een mooie wandeling te beginnen. Omhoog lopen kan ook, maar dat is redelijk steil. Bij het tourist-informatie-punt bij het klooster kun je een kaartje krijgen met wat routes. Je kunt o.a. de Funicular a Sant Joan nemen om bovenop te komen. Eventueel kun je dan zelf weer naar beneden wandelen. Weet je al meteen dat je met deze funicular heen-en-weer wilt, dan kun je voor je treinticket meteen de “Trans Montserrat Ticket” kopen. Eenmaal boven kun je bijvoorbeeld Route 3 naar de Sant Jeroni top lopen. Deze route is erg mooi, maar ook erg zwaar en steil. En duurt een aantal uur. Neem anders een andere route of kijk boven zelf even rond. De rotsformaties zijn indrukwekkend en er zijn volgens de kenners verschillende dieren en andere vormen in te herkennen.
Vergeet niet de laatste vertrektijden van de trein en funicular in de gaten te houden !

Montseny natuurpark wandeling

Wat langer in Barcelona en zin om ook even een dagje lekker de natuur in te gaan, met bossen, moerasland en mooie rotsformaties ? Het natuurpark Montseny ligt 60 km ten noordoosten van de stad.
Hoe kom je er ?
Het makkelijkste kom je er met de (huur)auto. Of neem eerst de trein R2 naar Sant Celoni. Vanaf daar is het nog wel een eind langs de weg omhoog lopen om echt het natuurpark in te geraken. Het beginpunt van een mooie wandeling, vanaf Can Cassades of Santa Fe, ligt iets verderop. Je zou vanaf Sant Celoni een taxi kunnen nemen, of gaan liften. Tevens gaat buslijn 563 van Sant Celoni naar Santa Fa. Let op: ’s ochtends gaat deze maar één keer heen, en ’s middags maar één keer terug. Hier staan de bustijden en routes van de bus van Sagáles.

Prachtige wandeling vanaf Can Cassades (of Santa Fe)
Santa Fe is een mooi begin van een mooie wandeling (van 2 uur) rond stuwmeer Pantà de Santa Fe, langs een moeras en de Morou berg. Het is de rode route in het kaartje hieronder.Barcelona uitstapje naar Montseny natuurpark: wandeling

Adres van het informatiepunt bij de route:
Can Casades Information
Santa Fe del Montseny
Ctra. de Sant Celoni a Viladrau, km 21
08479 Fogars de Montclús
Tel. 938 475 113
Fax 938 475 284
A/e: p.montseny.casades@diba.cat
Of begin bij Hostal de Santa Fe.

(Je zou ook andere wandelingen kunnen maken vanuit het plaatsje Montseny zelf. Neem dan bijvoorbeeld buslijn 567 vanaf San Celoni).Barcelona uitstapje - wandeling in het Montseny natuurpark

 

Barcelona Uitstapje naar kasteel van Tossa de MarTossa de Mar

Dit leuke plaatsje ligt wel wat verder van Barcelona af. Neem eerst de trein naar Malgrat de Mar (niet duur en onderweg heb je een mooi uitzicht op de kust). Vanaf daar de bus naar Lloret de Mar. Neem dan de bus naar het busstation van Lloret. En vervolgens de bus naar Tossa. Onderweg naar Tossa heb je een erg mooi uitzicht over de steile kustlijn.
Let op dat de bus tussen de middag niet meer teruggaat, je moet dan tot 17:00 wachten. (Of neem in de zomer de boot terug naar Lloret). Dus ga vroeg in de middag heen-en-weer, ga laat op de middag, of plan om er de hele dag te verblijven. Tossa heeft een prachtige, oude kasteelruïne en een mooie oude wijk op de berg. Vanaf het kasteel heb je een erg mooi uitzicht over de steile kustlijn. En bovenop de heuvel, bij de oude wijk, zijn er ook leuke, goedkope restaurantjes. (Vanaf Tossa zijn er ook diverse andere wandelingen te maken).

Lloret de Mar – een mooie kustwandeling langs de steile kust

Lloret is meer dan de bekende feestbestemming voor de jeugd. Je kunt er bijvoorbeeld ook een mooie kustwandeling maken. Neem daarvoor eerst de trein naar Blanes (niet duur en onderweg heb je een mooi uitzicht op de kust). Neem vanaf daar de bus naar Lloret. Je kunt nu een erg mooie wandeling langs de kust maken vanaf het hoofdstrand, eventueel helemaal terug naar Blanes. Of loop alleen terug tot het begin van Lloret. Je loopt dan bij het mooie (deels) naaktstrand Boadella weer langs Fenals terug naar de autoweg, waar een bushalte is. Deze busstop is bij Santa Christina (bij Gnomo Parc/El Reno restaurant/Campingg Toucan/Avenue Fenals. Je kunt daar trouwens ook je wandeling beginnen en dan bij het hoofdstrand van Lloret teruglopen naar het hoofd-busstation voor de bus terug naar het treinstation van Blanes. (Op de treinreis terug zou je eventueel bij Malgrat de Mar even uit kunnen stappen om langs de lange boulevard te lopen en dan weer bij het treinstation van Santa Suzanna in te stappen). Extra tip: bij Boadella kun je ook leuk snorkelen onderweg !

Barcelona kustwandeling in Lloret de MarKustwandeling bij Lloret de Mar (na Boadella)

 

Girona

Girona is ook wel bekend van het vliegveld vanaf waar je eventueel ook naar Barcelona kunt komen. Neem bijvoorbeeld de trein (of een bus vanaf het busstation noord) om er te komen. Dit is een leuk middeleeuws stadje met huisjes aan het water en een mooie stadswal. Erg de moeite waard. Tevens in bezit van een mooie brug gemaakt door dhr. Eiffel.

Girona - uitzicht over het water Girona (uitzicht vanaf de oude stadsmuur

Vragen, opmerkingen of aanvullingen bij deze tips ? Laat hieronder s.v.p. een berichtje achter!

Denk aan het handige boekje ANWB Extra / Barcelona.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *