Gesloten cilinderslot vervangen zonder sleutel (in 15 minuten)

Share

“Help, ik ben de sleutel kwijt en krijg de deur niet meer open !”

Een sleutelservice bellen kan erg duur zijn, als je een slot waarvan je geen sleutel(s) meer hebt, wilt openen en het cilinderslot vervangen…

WAT HEB JE NODIG ?

 • 15 minuten tijd
 • toegang tot de binnenzijde van de deur
 • waterpomptang of bahco
 • kruiskop-schroevendraaier en grote platte schroevendraaier
 • nieuwe cilinder
Als je toch bij de binnenzijde van de deur kunt komen

Als je toch op één andere manier binnen kunt komen, bijvoorbeeld via een andere huisdeur of een raam, of het gaat niet om de voordeur, maar om de achterdeur of balkondeur, dan kan de volgende doe-het-zelf methode om zelf het slot (de cilinder) te vervangen je veel geld besparen. Je hoeft dan namelijk alleen een nieuwe cilinder te kopen.

Gesloten cilinderslot verwijderen zonder sleutel (van binnenuit) door cilinder te breken
gesloten cilinder van een slot

(B) gesloten cilinder van een slot met “meenemer” in het midden

We gaan er hierna wel vanuit dat het gaat om een slot met een losse cilinder. Van de binnenzijde van een deur kun je dan zelf eerst het deurschild verwijderen door alle bouten ervan los te schroeven (zie figuur A). Daarna kun je deze losse cilinder (zonder sleutel) echter nog steeds niet uit de deur verwijderen (of de deur openmaken). In het midden van een gesloten cilinder ligt de “meenemer” namelijk nog niet op één lijn met de rest van de cilinder (deze is dan nog gedraaid over ongeveer 15° ) (zie figuur B).

losse cilinder in deur zonder beslag

(A) losse cilinder in deur zonder beslag

Cilinder breken met waterpomptang of bahco
losse cilinder van slot breken door naar links en rechts wrikken

(C) losse cilinder van slot breken door naar links en rechts wrikken

Om vervolgens ook het deurmechanisme te openen, moet eerst de cilinder eruit kunnen worden geschoven. Deze kun je er bv. “uitboren”, maar het kan nog makkelijker. Wrik met een bahco of waterpomptang de cilinder enkele malen naar links en naar rechts (zie figuur C). Als het goed is, zal de cilinder uiteindelijk al snel op de zwakste plek (precies in het midden, bij de “meenemer”) doormidden breken (zie figuur D). Minstens één helft kan er nu makkelijk worden uitgenomen (waarschijnlijk die aan de binnenzijde). Laat de “meenemer” nog wel midden in slot liggen. Gebruik dan een platte schroevendraaier om deze “meenemer” in het slot rond te draaien, totdat het slot open gaat en de deur geopend kan worden. Draai vervolgens de cilinderbout aan de zijkant van de deur los. (Mocht de andere helft van de cilinder nog vastzitten, dan kan deze dan alsnog verwijderd worden).

gebroken cilinder van slot

(D) in het midden gebroken cilinder van slot

Nieuwe cilinder kopen

Ga vervolgens met de cilinderdelen bijvoorbeeld naar de bouwmarkt om een nieuwe cilinder te kopen.
(Of naar Bol.com– zie hierna). De standaardmaat van een symmetrische cilinder is 60mm en 30-30. Dat laatste betekent, dat de cilinder van de ene helft tot het midden van de meenemer (dus het schroefgat) 3 cm lang is, en aan de andere kant ook. Maar andere maten zijn ook mogelijk.

Voordelig een cilinder bestellen via Bol.com:

Hun goedkoopste standaard 60 mm cilinder zonder SKG certificering vind je hier. En hun goedkoopste standaard 60 mm cilinder mét een SKG certificering vind je hier. Of klik hier voor een compleet overzicht van alle cilinders op Bol.com.
Let op: heb je andere maten nodig dan de standaard 60mm ?
Als voorbeeld zie je op Bol.com bijvoorbeeld ook de volgende cilinder staan:
Destil profielcilinder eurodub.80mm 10/10 mm
Dit betekent, dat de cilinder 80mm lang is. En dat de cilinder t.o.v. de standaard 60mm (30-30) cilinder aan twee kanten met 10 mm (1 cm) extra is verlengd. Van de ene kant naar het midden van de meeloper is het nu dus 40mm en van de andere kant ook.

Eventuele andere manieren om het slot te openen…

Voor de meeste typen cilinders zijn er wel “klopsleutels” te koop op internet (in het Engels: “bump keys”), waarmee je ze meestal na enige oefening open kunt krijgen. Of ze zijn met oefening en geduld op een andere manier met “lockpicking tools” open te krijgen. Maar als je geen reservesleutels hebt, heb je meestal toch verder weinig aan de bestaande cilinder die in het slot zit ! (Tenzij het om een dure cilinder gaat, waarvoor je met een nummer of certificaat nog sleutels kunt bijbestellen) !

Voordelig een cilinder bestellen kan op Bol.com

Share

24 comments

 • prima tip, wij kregen zo de cilinder snel uit de deur.

 • Ton van Daal

  En hoe ga je te werk als de deur op het nachtslot zit en er nog 5 schoten in het kozijn zitten?

  • admin

   Als het goed is, worden deze schoten ook allemaal door dezelfde cilinder bediend. Dus zou, bij een slot met een losse cilinder, de beschreven procedure ook hier moeten kunnen lukken. Van een afstand is dit echter niet 100% zeker te zeggen, dus voor de zekerheid zou u misschien toch beter even een vakman kunnen vragen. Of anders het slot toch zelf proberen met een zgn. “klopsleutel” open te krijgen. Laat u s.v.p. even weten hoe u het hebt opgelost, dan hebben de andere lezers hier hopelijk ook wat aan.

 • makinki

  Ik heb de cilinder eruit, maar hoe nu verder.
  Deur is nog steeds op slot

  • admin

   Dan moet je met een schroevendraaier aan de bovenkant van het gat het ‘lipje’ wegdraaien. Het uitsteeksel van de cilinder zou dit lipje normaal gesproken wegdraaien.

   • Marvin

    Een top aanvulling op de handleiding. Bij mij viel de cilinder er volledig uit. Gelukkig las ik uw tip in de reactie

 • S. Posthuma

  Gereedschap bij elkaar zoeken, deurbeslag verwijderen en nieuwe cilinder plaatsen was meer werk dan het breken van de oude cilinder. Bij elkaar 7 minuten werk! Top tip!

 • Michel

  Hoi,

  Inderdaad zeer goede tip.

  Bij mij lukte het breken niet met gebruik van de waterpomp. Het moeilijke bij de waterpomp is dubbele kracht. Knijpen en heen en weer waardoor je speling krijgt. In mijn visie is de bahco een beter gereedschap.(of ik ben te voorzichtig geweest)

  Door het wrikken is er wel een palletje losgeschoten en kon de sleutel draaien.

  Meer hoef ik niet meer te vertellen. 😀

  Handeling totaal 17 min inclusief nieuw slot.

 • jan kralt

  bedankt ,verliep ietsje anders ,maar wel gelukt ! na twee jaar de garagedeur kan weer open en ook weer op slot !!!

 • Elocktron

  Dit heeft mij geholpen! Ging niet helemaal naar behoren maar uiteindelijk toch uitgekomen.

 • Harry Wildeboer

  Geweldig! Inderdaad 5 minuten met een grote baco! Bedankt

 • Ed

  Geweldig. Dankjewel.. Bahco op de cilinder. Beetje wrikken. Hop, probleem opgelost.

 • Richanel

  Had bijna een exper erbij gehaald. Bedankt voor de tip. Gelukkig had ik ook een reserve cilinder thuis liggen. Thx.

 • Fredy

  Super Tip! Ik kan het balkon weer op!!!

 • Jikke

  Yep, een hele goede tip. Het is mijn vriend gelukt! Een grote Bacho en eerst even kwaad worden.

 • Koert

  Dankzij deze tip mijn garagedeur weer opengekregen”

 • Hanzala

  Super tip!

 • Vincent Rosendaal

  als je een nieuwe cilinderslot plaatst in een slot zorg dan dat de zwarte nok niet te breed is. slijp of vijl aan beide zijde van de nok een klei beetje af.
  zorg dat je slot recht in de slotruimte zit en dat de cilinder zonder wringen kan worden geplaatst.alles moet haaks, maar dan ook echt haaks op elkaar zitten anders gaat de boel na borgen van de cilinder wringen
  .zorg dat de cilinder past bij het slot (ik blijf het toch zeggen hoor)

 • Ton

  Zo vaak werken al de tips niet. Deze is perfect! Bedankt.

 • Jos

  Top tip! Werkt prima.

 • Jos Joosten

  Bedankt voor deze tip. Wij waren de sleutels kwijt na een interne verbouwing. Overal gezocht, mooi niet dus. Vervolgens vanmiddag te werk gegaan conform deze instructie. Slot lag er in nog geen 10 minuten uit ! Ik heb het met de Bahco gedaan, 3-4 keer heen en weer en “pats”, het slot brak exact waar de schroef doorheen gaat. Groet, Jos

 • Ronnie

  Hier lukt het dus niet. Het gaat om een hekwerk met een normale deurcilinder. Maar de cilinder steekt geen 10 mm uit. Boren lukt ook niet. Hopeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *