Snel Android geheugenruimte vrijmaken zonder apps te verwijderen met deze supertips!

Share

Android geheugenkaart vol op de telefoon ? Wil je snel geheugenruimte vrijmaken op de SD-kaart(en) zonder dat je apps of eigen data hoeft te verplaatsen of te verwijderen ? Lees dan de volgende snelle tips !

Android maakt vaak tijdelijke bestanden die je echter zonder probleem kunt wissen. Bekijk nu de inhoud van de SD-geheugenkaart(en), bijvoorbeeld via Mijn bestanden (of bijvoorbeeld een app als ES File Explorer). Of sluit je telefoon via de USB-kabel aan op je laptop.
De volgende folders(mappen) kun je zonder problemen wissen, waardoor je soms (in ieder geval tijdelijk) een hoop extra ruimte kunt vrijmaken:

LOST.DIR folder wissen

Als Android bestanden aan het schrijven is terwijl je de SD-kaart of batterij verwijdert (of als Android crasht), dan plaatst Android een kopie ervan in deze map. Deze kunnen eventueel met aparte apps worden ge-recovered, maar als Android weer normaal is opgestart, kun je deze hele map ook gewoon wissen.

Lazy List folder wissen

Dit is een cache van plaatjes. Sommige apps gebruiken deze cache bijvoorbeeld om tijdelijk plaatjes op te slaan als deze van internet moeten worden geladen. Wissen kan geen kwaad. De cache wordt vanzelf weer (deels) gevuld doordat de plaatjes weer opnieuw worden gedownload.

.THUMBDATA bestanden wissen

Door het wissen hiervan kun je in ieder geval tijdelijk wat meer ruimte op je sd-kaart(en) krijgen. (We bespreken daarna ook de manier om deze bestanden min of meer permanent te wissen, waardoor ze niet meer terugkomen. Let op: het browsen van foto’s kan door deze laatste stap daarna echter wel wat langzamer gaan).

In de DCIM folder van je SD-kaart(en) staat een hidden folder genaamd .thumbnails. (Daarin worden kleine voorbeeldplaatjes van je foto’s gezet, zodat je er sneller doorheen kunt bladeren). Deze folder kan honderden MB’s groot worden !

Je kunt deze folder zien, als je je Android telefoon bijvoorbeeld aan je laptop aansluit en je de Windows verkenner hebt ingesteld zodat verborgen bestanden worden weergegeven (Menu ► Settings ► Show Hidden Files). In de folder DCIM/.thumbnails vind je dan diverse bestanden die je straks zonder probleem (tijdelijk) kunt wissen. (Ze worden vanzelf weer gemaakt als ze nodig zijn). De grootste bestanden in deze folder hebben een naam die begint met .THUMBDATA en daarna nog wat tekens. Als je deze wist, worden deze op termijn ook weer vanzelf gemaakt. Wil je dit voorkomen, dan kun je het volgende doen. Kopieer de exacte, volledige naam van deze .THUMBDATA bestanden. Wis ze vervolgens en maak daarna een folder met exact dezelfde naam(of namen) van de gewiste bestanden. Klik in de verkenner met de rechtermuis op deze folder(s) en geef bij “eigenschappen” aan dat het een “alleen lezen/(read only)” folder is. Nu komen deze grote bestanden als het goed is, niet meer terug. Het nadeel kan zijn dat het browsen door je foto’s wat langzamer zal gaan, totdat je de “read only” folder weer verwijdert, dan.

µNDROID folder op je SD kaart ?

Heb je je Android telefoon bijvoorbeeld met je laptop verbonden, dan kan het zijn dat je een rare folder op je SD-kaart ziet staan die begint met het “µ”-teken. Dit kan een aanwijzing zijn, dat er (ooit) iets mis is gegaan op je SD-kaart. Wat je nu kunt doen, is je SD kaart op fouten controleren door er in de Windows verkenner met de rechtermuis op te klikken en dan bij “eigenschappen” het controleren op fouten te selecteren. Grote kans dat er nu fouten in deze folder worden gevonden. Er zal een bestand worden gemaakt met een backup van de “kapotte” inhoud van deze folder, die je waarschijnlijk zonder problemen kunt wissen.

EXTRA TIP:

Kijk ook eens in de Whatsapp mappen. Alle audio, foto’s en video’s die je via de Whatsapp ontvangt (en verstuurt), worden hier opgeslagen. Dit kan snel veel geheugenruimte in beslag nemen !

Heb jij nog andere handige tips voor het vrijmaken van geheugenruimte ? Of hebben de bovenstaande tips je enorm veel extra geheugenruimte opgeleverd ? Laat het hieronder weten in een reactie !

(Deze tips zijn uiteraard op uw eigen risico !)

Je kunt natuurlijk ook het geheugen van je telefoon uitbreiden , bijvoorbeeld met deze extra snelle MicroSD-kaart van Bol.com.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *